четвъртък, 21 февруари 2013 г.

ЗА ЛОБИЗМА И НАРОДНИТЕ ИЗБРАННИЦИ

Многократно медиите са съобщавали за размери на депутатските заплати, за добавките за участие в комисии, подкомисии и т.н., но не си спомням някой да е осветлил факта, че партиите и депутатите в парламента заработват (и то как!) и от лобистка дейност. Много от браншовите организации в България знаят как става това! Ако Вие като браншова организация искате да (не) се приеме или промени някой закон, който касае Вашата дейност, правите среща със шефове на парламентарните групи и те Ви правят оферта - ще са нужни ххх колеги х yyyy лева = zzzzzzz. Дотук нищо ново под слънцето! Това го има нявсякъде по света. Следва разликата! В Англия например това ще стане в рамките на нормативна рамка, няма да остане скрито и накрая ще Ви издадат и документ за получените пари, т.е. тези пари ще бъдат обложени с данък. Тук не се случва нищо подобно. Искат Ви напр. 20 000 лева, събирате ги от членовете на асоциацията Ви, носите ги и ги предавате в някой ресторант и не получавате дори разписка. В обществото не е ясно кой за кого и защо лобира, фискът също не разбира нищо от тези сделки (а същевременно НАП преследва като опасни престъпници и малките фирмички, които с кански усилия се борят да просъществуват). Всички пари отиват за депутатите от конкретната схема и тяхната парламентарна група.
Близо 1/4 век след началото на т.н. демократични промени, в България няма Закон за лобизма! Има куп законопроекти (аз знам поне за 3, а вероятно са повече!), има и куп обещания от почти всички политически сили, били в парламента досега, имаше го изрично написано и в предизборната програма на ПП "ГЕРБ". Не се случи!
Това е едно голямо блато, в което затънаха толкова много народни избранници! В някаква степен на това блато дължим престъпленията срещу природата на България, разграбването на активите и - респективно социалното положение на гражданите и.
Знайте и помнете, бъдете активни граждани и настоявайте за осветляване и регламентиране на лобистката дейност в парламента, министерствата и всички държавни и общински институции!
В противен случай, колкото и да сте - например - зелени в сърцата, Вашата еко-активност често ще се оказва безрезултатна и предадена... пардон - продадена!

Няма коментари:

Публикуване на коментар