събота, 9 февруари 2013 г.

HOMO BULGARICUS


Преди много години мой съученик, който едва вързваше 3ки (в смисъл като оценка на знанията му), като научи, че ще пребивавам известно време в Германия, ми каза съчуствено: " Ама какво ще правиш в тази Германия?! Там има много немци!" Тогава не го разбрах (а предполагам, че и той не се е разбрал напълно), но многократно след това се убеждавах каква уникална мъдрост беше изрекъл този мой приятел.
По-лошото обаче се оказа друго - че живея в красивата България, в която има много българи. Днес обядвах с приятели, а на две от съседните маси си пушеха невъзмутимо - на едната - подрастващи дебили с нескрита мания за величие и недосегаемост, а на другата - интелигентни млади (доколкото долових) програмисти. После се прибрах на работното си място, където в неистов опит да сдържа гнева и нервите си установих, че токът още не е дошъл, че трябва да стоя на студено, (по-късно и) на тъмно, без компютър, интернет... Независимо кое е ЕРПто, независимо дали е "черна" или "бяла кутия", то има организационна структура, в която влизат и аварийни екипи, които - убеден съм! - не си свършиха работата - в разрез с инструкции, правилници, фирмена политика....На неработещия светофар отвън (поради липсата на ток) се образува Вавилонско стълпотворение - от коли и по-точно - от хора в коли. Разбира се, единият път е доста по-главен и си има съответните знаци за това, но едва ли ще изненадам някого като споделя, че с предимство минаваха най-наглите и нахалните, които често не бяха на главния път, т.е. правилника за движение просто спря да важи. Случайно или не се появи патрулка с пътни полицаи, които - о чудо! - се заеха да регулират движението. Но радостта ми беше кратка - след около половин час се прибраха в патрулката и невъзмутимо наблюдаваха баталните сцени на кръстовището, слушаха клаксони и псувни и не се помръднаха повече от служебната си кола, купена с парите и на тези, които с мъки, нерви и страх (а някои вероятно и с молитва) се опитваха да пресекат...
Ужасно ми е мъчно и страшно ме е яд! Какво от това, че като единици българите/българките са в голяма степен умни, образовани и добре изглеждащи, като явно не сме народ и още повече - нямаме държава! Държавата и държавността се крепят на закони, правила, норми (вкл. морални), пред които всички са равни и ги зачитат и спазват! Нищо подобно не се случва при нас - разказаното по-горе изобилства от доказателства. Докато българите не станат човеци за другите човеци, не си гледат съвестно и акуратно работата и не зачитат закони, наредби, норми и правила, в България ще се живее както досега и по-зле! Ще дам красноречив пример. Ако нещата си продължават все така, има реалната вероятност след години дъщерята на някои от онези пушачи/полицаи/нагли шофьори да бъде изнасилена например от някой млад, но успешен перач на ДДС или съпругите им да бъдат обрани и пребити от банда роми. Тогава те ще търсят права, законност, справедливост, подкрепа от държавата, т.е. всичко онова, което те самите ежедневно са ерозирали и погребвали. Нашето поведение, действия и бездействия са бумеранг - рано или късно ще ни се върнат. Промяната трябва да се случи  - в политическата класа (като мениджмънт на държавата), за да се наложи спазването на закони и норми, да се постигне равнопоставеност и да се изкорени чувството за недосегаемост и ненаказаност, но същевременно и в самите нас, за да може желаната промяна да се случи в обозримо бъдеще - преди всички читави хора да са напуснали безвъзвратно красивата България!

Няма коментари:

Публикуване на коментар