сряда, 6 февруари 2013 г.

ЗА ГРАДИНСКОТО ОСВЕТЛЕНИЕ

http://www.sterado.biz/products.php?cat=6&scat=16


Вероятно всеки от нас е виждал или притежава картички, на които са заснети големи български или чужди градове през деня и през ноща. Разбира се, на дневна светлина се виждат повече детайли, но много често нощните снимки ни привличат повече, намираме ги за по-интересни и по-красиви. Без съмнение основна заслуга за това има изкуственото осветление, създадено от човека под формата на улични лампи, светещи реклами, фокусиращи прожектори и други.
Идентично е положението и с нашите градини и дворове. През деня слънчевата светлина прави видими всички места и предмети в тях – тези, с които се гордеем и обичаме, но и някои, които по-скоро предпочитаме да не се виждат от гостите и съседите. Вечерният мрак поглъща всичко видимо и само от нас зависи кое, как и колко да бъде осветено. Едно интересно предизвикателство, към което може да се подходи както чисто прагматично, така и до голяма степен творчески. С редовете по-долу бихме искали да Ви помогнем да намерите Вашето най-добро решение.
Според енергийния източник градинското осветление може да бъде на електричество, соларно или със жив огън. Електрическото осветление на 220 V е масово разпространено в България. Неговото основно предимство е ярката осветяемост, която осигурява добра видимост. От друга страна обаче то е най-енергоемко, изисква окабеляване в градината, като същевременно съществува и опасност от токов удар – особено на влажни и мокри места, каквито навън не липсват. Негова алтернатива, приета отдавна в страните на запад от България, е нисковолтажното градинско осветление. То също бива захранвано от електрическата мрежа, но посредством трансформатор напрежението е намалено до безопасните 12 V, които обикновено захранват халогенни крушки или светодиоди. Разбира се, с нисковолтажното градинско осветление може да бъде постигната по-слаба осветяемост спрямо първата разгледана възможност. От няколко години набират все по-голяма популярност соларните лампи. Основното им предимство е, че светят посредством акумулирана слънчева енергия, т.е. без разход за електричество. Друг техен плюс е, че имат възможно най-лесното инсталиране – без кабели, трансформатори и други подобни. При тях не съществува опасност от токов удар, имат и сравнително лесна подръжка – най-вече почистване на слънчевите панели. При здрачаване соларните лампи се включват сами. Разбира се и соларните лампи имат недостатъци – нужно им е интензивно и продължително слънчево греене – около 8 часа на ден, което автоматично ги прави неприложими в облачните и дъждовни дни, както и през зимния период. Масово продаваните соларни лампи имат 1 светодиод, с който те не осветяват, а по скоро маркират – например пътеки, лехи и други. Съществуват соларни лампи с повече светодиоди, които в комбинация с по-качествени слънчеви панели и акумулаторни батерии дават чувствително по-добър резултат по отношение силата и продължителността на осветяване. Основният консуматив на соларните лампи са акумулаторните батерии, които  следва да бъдат сменени след края на живота им – обикновено след 1-2 години. От древни времена човекът използва огъня за отопление и осветление. Тази традиция  в градинското осветление се прилага под формата на факли (работещи със спирт, масло и др.), свещници и фенери, които със своя жив огън внасят романтика и уют. Тяхното светене също е предимно с декоративен ефект, а подръжката и обслужването им са по-трудоемки спрямо другите варианти на градинско осветление. Живият огън без надзор може да бъде и пожароопасен.

Според цвета, с който светят, градинските лампи могат да бъдат едноцветни – обикновено излъчват бяла или синя светлина или многоцветни. От многоцветните най-актуални са тези, при които цветовете преливат плавно един в друг, като най-често следват последователността на цветовете на дъгата.

Каквото и градинско осветление да изберете, трябва да го адаптирате към спецификата на Вашата градина – например ако имате статуя може да я осветите с насочени фокусиращи спотове, пътеките и алеите да осветите или маркирате с фенери, факли или вкопани луни за земя и т.н. Крайната цел е резултатът да бъде такъв, че Вашата градина вечер и нощем да Ви харесва не по-малко отколкото на дневна светлина.

Важно е да знаете......
Когато избирате осветителни тела за градинско осветление (или баня) задължително трябва да проверите дали на опаковката или на самото осветително тяло е поставена маркировката IP 44. Това обозначение IP (=International Protection) и последващите го цифри показват степента на защита на осветителното тяло от навлизане на чужди тела и вода. Тази маркировка е точно дефинирана в международен стандарт IEC 60529 на Международната Комисия по Електротехника в Женева. В нея първата цифра показва до каква степен продуктът е защитен от проникване на чужди тела отвън, като най-високата степен на защита е 6. Втората цифра показва защитеността на изделието от влага и вода. Тук най-високата степен е 8, което би означавало, че продуктът издържа на постоянно въздействие на вода под налягане.

Ако решите да закупите соларни лампи......
След като изберете и закупите соларни лампи е нужно да бъдат оставени на директна слънчева светлина минимум 8 часа, за да се заредят напълно акумулаторните им батерии. След това е нужно да ги включите първоначално. При повечето модели има копченце, което обикновено се намира вътре в лампата на защитено място – например под слънчевия панел. При други модели просто има лентичка, която прекъсва контакта на батерията и е нужно да изтеглите лентичката, което ще активира лампата. След като включите лампите ги поставете на местата им, където трябва да бъдат добре огрявани от слънцето през възможно най-дълга част от деня. Една добре заредена лампа с изправна батерия обикновено свети около 6-8 часа след като се включи автоматично с падането на здрача. Регулярно почиствайте слънчевите им панели от повърхностни замърсявания. През зимния период е най-добре соларните Ви лампи да бъдат изключени и прибрани до пролетта. Ако след известен период – обикновено след около 1 година – Вашите соларни лампи светят все по-слабо и все по за кратко е нужно да смените акумулаторните им батерии, които се продават в повечето магазини, където се продават батерии.

Автор: Радостин Крумов, СТЕРАДО ООД

Няма коментари:

Публикуване на коментар