неделя, 3 февруари 2013 г.

ЧИМЕНЕА – СТИЛНА ПЕЧКА & BBQ



Още преди стотици години по земите на днешно Мексико хората са използвали чименеи за готвене и отопление. Традиционната чименеа е преносимо огнище, изработено от глина, което във височина завършва с комин, покрит с капак, чиято основна функция е била да отвежда дима нагоре и да пази огъня при дъжд. Разбира се, всеки комин има и функцията „да тегли” и по този начин да улеснява разпалването и горенето на огъня в огнището.

Някога чименеата е била част от ежедневието на много южноамериканци и е служила за чисто домакински цели. Днес обаче тя се използва в цял свят на двора или на терасата като печка, барбекю или просто като огнище, заради живия огън в него, който несъмнено създава уют и приятна атмосфера. Чименеата притежава притегателна сила и подобно на лагерен огън събира около себе си семейства, роднини, приятели (особено в по-хладно време)...

Освен традиционната и сравнително евтина чименеа, изработена от глина, се произвеждат и предлагат също чименеи от желязо, чугун, алуминий и дори от мед. Все пак – поради специфичните си свойства и по-достъпна цена  – най-разпространени и използвани са чименеите, изработени от глина и тези, които са отлети от чугун. Глинените са най-изгодни, но за жалост и най-крехки, като ги грози т.н. термичен шок – например когато са горещи и внезапно завали дъжд. От друга страна обаче те са най-красивите – разноцветни, украсени с разнообразни шарки, кахелни плочки и други. Чугунените чименеи са тежки, но пък за сметка на това акумулират и отдават много топлина, което ги прави много подходящи както за печки на открито в хладните вечери, така и за барбекюта. Освен това имат сравнително лесна поддъжка.

Всъщност само част от чименеите са приспособени да бъдат използвани и като барбекюта. Обикновено тези модели са делими (състоят се от две основни части) и са оборудвани със скара и нужните приспособления и инструменти.

Препоръчва се в чименеите като гориво да се използва дърво – най-вече чам, поради приятния аромат и репелентните му свойства спрямо комарите, а също така и ябълково дърво – отново, заради приятния аромат, който отделя при изгаряне.

В края на работния ден или през уикенда бихте могли да си приготвите вкусна скара, да създадете около Вас приятна атмосфера и топлина или просто да релаксирате, като съзерцавате огъня в огнището...

Нужна Ви е само чименеа и желание да бъдете поне малко различни.

 Автор: Радостин Крумов, www.sterado.bg

1 коментар: