неделя, 3 февруари 2013 г.

ЗА ТОПЛИ КРАКА ПРЕЗ ЗИМАТА!

http://www.sterado.biz/products.php?cat=12



И зимата като всички сезони си има своите прелести и положителни страни, но сред най-наприятните и нездравословни асоциации със зимния студ е споменът или представата за измръзнали крака и вкоченени пръсти. А този проблем касае далеч не само търговците по откритите сергии, ловците и риболовците, а голяма част от световното население и особено по-нежната му половина (доколкото това са все още дамите).
Резултатите от редица проучвания, включително на СЗО, показват, че щом температурите паднат под 10 градуса по Целзий, осем от всеки десет жени започват да се оплакват от студени крака. Всъщност това съвсем не е случайно и си има ясно и закономерно обяснение. Докато мъжете притежават до 40% мускулна маса, която освен сила означава и топлина, при жените този процент е средно 23. Освен това жените губят повече от топлината си отколкото мъжете, като причината за това се крие в по-малката им маса. Дори ако един мъж и една жена са с приблизително еднакви размери, мъжът би тежал средно с 20% повече. Казано иначе съотношението телесна маса-телестна повърхност при жените е по-неизгодно отколкото при мъжете (затова, когато ни е студено се свиваме на кълбо, при което запазваме телесната си маса, но намаляваме телесната си повърхност и така губим по-малко топлина). В резултат на тези дадености, женското тяло си е изработило защитна стратегия, като концентрира основната част от топлината в средата си, където се намират повечето от жизненоважните органи, включително тези, които са свързани с детеродната функция. Това е за сметка на крайниците – крака, ръце, но също нос и уши – които при някои дами се охлаждат до незавидните 8 градуса по Целзий.
Разбира се има и редица други причини,които може да доведат до студени крака – например неподходящи обувки и чорапи, застояването на едно място и в не по-малка степен – стресът. Все повече алтернативни лечители и терапевти предупреждават, че консумацията на цитрусови плодове води до охлаждане на организма. Консумацията на алкохол може да има краткотраен положителен ефект, след който обаче се получава точно обратното. Противопоказно е също седенето с кръстосани крака.
И все пак спасение или поне помощ има! Ще се опитам да изброя и опиша накратко решенията, дадени от традиционната медицина, изстрадания опит и инженерната мисъл:

-          Препоръчително е да се избягват тесни обувки и чорапи, които възпрепятстват свободното кръвообращение. Според традиционната китайска медицина е добре да се носят червени вълнени чорапи, които задържат добрата енергия Чи. Противопоказни са ненатуралните синтетични материи.
-          Препоръчват се горещо и всички дейности, водещи до стимулиране на кръвообръщението – сауна, редуване на горещ и хладен душ, гимнастика на пръстите на краката (поне 10 пъти раздвижваненагоре и надолу), активно движение и спорт, консумиране на поне 2 литра течности на ден.
-          Доказан затоплящ ефект имат също баня на краката с канела (5 чаени лъжички канела на прах се прибавят към 2 литра вряща вода и след охлаждане до поносима температура, краката се топят за около 10 минути), чай от джинджифил (обелете около 1 см корен от джинджифил и го нарежете на тънки шайби, след което го залейте с ½ литър вряща вода и покрийте съда за около 10 минути). Препоръчва се използването и на затоплящи кремове за крака, особено такива, които съдържат екстракти от розмарин, пипер и арника.
-          Използване на химически отоплители за крака. От часовете по химия ни е известно, че оксидацията (ръждясването) на желязото е процес, при който се отделя топлина. В природата това се случва сравнително бавно и топлоотделянето е практически незабележимо. Когато обаче този естествен процес се ускори с подходящ катализатор, екзотермичната реакция протича много по-бързо и по-осезаемо и това е принципът на действие на отоплителите за крака, който – между другото – в Япония се ползва от над 100 години! Отоплителите за крака представляват малки пакетчета, при които активните съставки са опаковани в специални филтърни мембрани. Когато се разкъса външната опаковка на пакетчето, нахлуването на кислород стартира реакцията и отоплителите постепенно се загряват, като различните модели достигат и поддържат различна температура – до около 40 градуса по Целзий, като реакцията приключва (пак зависи от модела) след около 6 до 10 часа. Болшинството от тези отоплители са самозалепящи се и с дъговидна форма от единия край, което позволява лесната им фиксация върху чорапите над пръстите на краката.  Съществуват също отоплители за пети, отоплителни стелки – химически или с електрически отоплители, захранвани от батерии и други. Химическите отоплители са особено подходящи за скиори, туристи, сноубордисти, ловци, рибари (и риболовци), посетители на спортни мероприятия и работещи на открито през студените зимни дни (и нощи)!
-          За дома и/или офиса се използват различни видове отоплители за крака, които се захранват предимно с електричество. Най-иновативните сред тях са отоплителните подложки за крака с инфрачервено излъчване, което е най-близо до естественото слънчево греене, създава приятен топлинен комфорт, при минимална консумация на електроенергия, благодарение на вградения в подложката нано-отоплителен карбонов (въглероден) филм. Тази технология има и други преимущества – тя е абсолютно безшумна, има дълъг експлоатационен период, високо ниво на безопасност и създава здравословен физиотератевтичен климат за Вашите крака и тяло.

Без съмнение сред най-приятните начини да поддържате Вашите крака топли или да ги затоплите, след неприятното им охлаждане, е близкият им контакт с други – любими и топли – крака J! Съвсем не е грешно и отделните терапии да се комбинират – важен е в крайна сметка резултатът! Успех!

 Автор: Радостин Крумов, www.sterado.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар