Още преди стотици
години по земите на днешно Мексико хората са използвали чименеи за готвене и
отопление. Традиционната чименеа е преносимо огнище, изработено от глина, което
във височина завършва с комин, покрит с капак, чиято основна функция е била да
отвежда дима нагоре и да пази огъня при дъжд. Разбира се, всеки комин има и
функцията „да тегли” и по този начин да улеснява разпалването и горенето на
огъня в огнището.
Някога
чименеата е била част от ежедневието на много южноамериканци и е служила за
чисто домакински цели. Днес обаче тя се използва в цял свят на двора или на
терасата като печка, барбекю или просто като огнище, заради живия огън в него,
който несъмнено създава уют и приятна атмосфера. Чименеата притежава притегателна
сила и подобно на лагерен огън събира около себе си семейства, роднини,
приятели (особено в по-хладно време)...
Освен
традиционната и сравнително евтина чименеа, изработена от глина, се произвеждат
и предлагат също чименеи от желязо, чугун, алуминий и дори от мед. Все пак –
поради специфичните си свойства и по-достъпна цена – най-разпространени и използвани са
чименеите, изработени от глина и тези, които са отлети от чугун. Глинените са
най-изгодни, но за жалост и най-крехки, като ги грози т.н. термичен шок –
например когато са горещи и внезапно завали дъжд. От друга страна обаче те са
най-красивите – разноцветни, украсени с разнообразни шарки, кахелни плочки и
други. Чугунените чименеи са тежки, но пък за сметка на това акумулират и
отдават много топлина, което ги прави много подходящи както за печки на открито
в хладните вечери, така и за барбекюта. Освен това имат сравнително лесна
поддъжка.
Всъщност
само част от чименеите са приспособени да бъдат използвани и като барбекюта.
Обикновено тези модели са делими (състоят се от две основни части) и са
оборудвани със скара и нужните приспособления и инструменти.
Препоръчва
се в чименеите като гориво да се използва дърво – най-вече чам, поради приятния
аромат и репелентните му свойства спрямо комарите, а също така и ябълково дърво
– отново, заради приятния аромат, който отделя при изгаряне.
В края на
работния ден или през уикенда бихте могли да си приготвите вкусна скара, да
създадете около Вас приятна атмосфера и топлина или просто да релаксирате, като
съзерцавате огъня в огнището...
Нужна Ви е
само чименеа и желание да бъдете поне малко различни.
Автор: Радостин Крумов, www.sterado.bg
Автор: Радостин Крумов, www.sterado.bg
kak moже да се закупи и цената ако може
ОтговорИзтриване